Trainee in beeld: Van alles over bijen leren naar alles weten over programmeren.

4 minuten lezen

Bij ‘Trainee in beeld’ draait het om het delen van ervaringen van onze trainees. Waarom hebben zij voor het traineeship gekozen? Wat is de grootste les die zij hebben geleerd? Welke deuren kan het traineeship in de toekomst openen? In deze tweede editie: Annelon Bollen (27), trainee bij Virtual Affairs – Een toffe fin-tech organisatie in Amsterdam.

Hoe ben jij bij het IT-traineeship van Qien terecht gekomen?
“Ik heb Biologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Daarna heb ik een master Ecologie gevolgd. Vervolgens heb ik een leraar opleiding in Amsterdam gedaan, maar deze heb ik niet afgemaakt. Een jaar nadat ik met die opleiding gestopt was, heeft Qien mij gebeld of ik interesse had in een IT-traineeship en nu zit ik hier.”

Waarom heb je overstap gemaakt naar de IT?
“Ik ben altijd wel geïnteresseerd geweest in computers en dan met name hoe ze werken. Eerst heb ik mij gefocust op hoe ze letterlijk met hardware opgebouwd zijn, door ze zelf te bouwen. Toen ik dat onder de knie had, leek de andere kant mij ook erg interessant om mee aan de slag te gaan. Dit had ik vermeld op mijn CV en zo heeft Qien mij denk ik gevonden.”

Wist je zeker dat je de IT leuk zou vinden?
“De recruiter van Qien raadde mij aan om eerst een cursus te volgen op Codecademy, een website waar je gratis programmeercursussen kan volgen. Als ik dat leuk vond, dan konden we verder kijken of jullie iets voor mij konden betekenen. Dat was voor mij fijn: dat ik het eerst kon uitproberen in plaats van dat ik er meteen mee aan de slag moest met de kans dat het niets voor mij zou zijn.”

Wat vind je van het niveau van Codecademy?
“Dat is echt instapniveau. Een beetje het basisschoolniveau: zo werkt het en dit zijn de verschillen tussen de verschillende programmeertalen. Toen ik met het traineeship begon kon ik er wel op voortbouwen. Het was fijn dat ik iets meer een idee kreeg van wat het was, maar aan het einde kon je er niet veel mee.”

Wij beginnen ons IT-traineeship met een bootcamp. Hoe heb jij die ervaring?
“De eerste drie dagen waren best heftig, maar dat heeft ook te maken met dat je binnenkomt bij een bedrijf waar je het traineeship gaat volgen. Dit is nieuw en een beetje overweldigend. Op zich was de bootcamp te doen, al lag het tempo wel hoog. Vervolgens zijn er zelfstudiedagen tussen gezet zodat je alles even kan laten bezinken en met de stof kan spelen.”

Hoe bevalt het IT-traineeship?
“We zijn nu twee weken klaar met pure theorie en cursussen volgen. Het is nu een soort van écht begonnen. Wij zijn bij Virtual Affairs met een project begonnen waarbij je in een testomgeving meewerkt aan een klein project. We mogen het slopen en aanpassen, zodat je op die manier oppikt wat er precies aan de hand is. Het is een leuke aanpak, alleen is het in een systeem gebouwd dat wij nog niet hebben behandeld.”

Jullie worden dus een soort van in het diepe gegooid?
“Ja, dat hebben ze wel expres gedaan. Bij Virtual Affairs hadden zij het onder elkaar besproken. Ongeveer de helft van de mensen vond dat wij in het diepe gegooid moesten worden, terwijl de andere helft vond dat wij eerst een website zouden moeten bouwen. Voor mij werkt dit wel prettig, dat je in het diepe wordt gegooid.”

Oké mooi. Hoe bevalt het bij Virtual Affairs?
“Het is echt fantastisch. Je kan iedereen aan zijn mouw trekken voor hulp. Ze hebben tot nu toe altijd tijd voor ons gehad. Ook merk ik dat zij het écht leuk vinden om uitleg te geven. Dat ze er een passie voor hebben.”

Hoe is het contact met de andere trainees? 
“Heel goed. Het is echt verbazend dat het zo goed gaat. Ik bedoel; vaak heb je toch iemand erbij zitten waarmee je het wat minder goed kan vinden, maar het gaat echt super. Het helpt ook dat we allemaal rond dezelfde leeftijd zijn.”

Wat vind je het leuks aan het traineeship?
“Toch het leren van nieuwe dingen. Eén van de redenen dat ik Biologie ging studeren is dat ik graag wil weten hoe dingen werken. Nu leer je echt zo erg de bron van websites en applicaties en mag je ze ook nog eens zelf gaan bouwen.”

Tot slot: zou je dit traineeship aanraden aan anderen?
“Ja, omdat het zeker voor mensen die zich willen laten omscholen een goede manier is, omdat Qien er vanuit gaat dat je nog niets weet op dit gebied. Je wordt echt bij de hand genomen om de verschillende programmeertalen te laten werken. Je houdt er ook wat aan over. Je gaat er ook over nadenken als je zelf websites bezoekt en applicaties gebruikt; hoe zou ik dit over een tijdje beter kunnen doen?”

Wil je nog meer ervaringen van onze trainees lezen? Bert Rietkerk (Virtual Affairs) heeft met ons een tof interview gehouden.

Leave a Reply

[catsone_candidate_form]