Trainee in beeld: leren programmeren om een marketingexpert te worden.

3 minuten lezen.

Bij ‘Trainee in beeld’ draait het om het delen van ervaringen van onze trainees. Waarom hebben zij voor het traineeship gekozen? Wat is de grootste les die zij hebben geleerd? Welke deuren kan het traineeship in de toekomst openen? In deze eerste editie: Bert Rietkerk (24), trainee bij Virtual Affairs een toffe fin-tech organisatie in Amsterdam.

Waarom ben jij begonnen met het IT-traineeship?
“Ik heb een Bachelor en Master Psychologie gedaan. Vervolgens wilde ik de online marketing-kant op, maar daar wilde ik eerst de basis van kennen. Ik wil leren hoe je mensen zo makkelijk mogelijk met een site kunnen laten omgaan. Voor mij begint dat bij een website bouwen en dat begint met programmeren. Vandaar dat ik daar iets meer mee wilde doen.”

Had je voorafgaand aan het traineeship prgrammeer ervaring?
“Een klein beetje. Tijdens mijn opleiding heb ik gewerkt met Mathlab om een stimulus 20 seconden in beeld te laten komen. Vervolgens veranderd er iets. Daarnaast heb ik tijdens mijn stage bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht met Python gewerkt, waarbij zij een meetopstelling met een eyetracker wilde gebruiken.”

Heb je veel gehad aan je ervaring met Mathlab en Python voor het traineeship?
“Een beetje, namelijk het begrijpen dat je verschillende programmeertalen hebt en binnen een programmeertaal dan weer verschillende hulpmiddelen hebt. Je snapt de simpele dingen al en dat heeft wel geholpen, maar het traineeship is wel heel erg vanaf de basics begonnen.”

De bootcamp, waarin je 6 tot 8 weken leert programmeren, is nu voorbij. Vond jij dit heftig?
“Sommige trainees vonden het wel heftig. Ik vond het op dat moment niet heel erg heftig. Ze hebben iets meer werkdruk weggehaald door er zelfstudie dagen tussen te stoppen. Dit vond ik in eerste instantie niet heel erg nodig, maar na een week merkte ik dat het heel erg fijn is. Door deze zelfstudie dagen krijg je de mogelijkheid om te spelen met de input van de vorige dag en deze input je eigen te maken.”

Hoe bevalt het IT-traineeship bij Qien?
Het hardskill gedeelte en de praktijkervaring is natuurlijk wat ieder traineeship heeft. Je doet eerst een bootcamp en daarna ga je bezig in de praktijk. Daarna weer lessen volgen en deze vervolgens toe te passen in de praktijk. Wat Qien voor mij onderscheid is het softskillprogrammma. Ze willen je een volledige professional maken, niet alleen qua kennis, maar ook hoe je jezelf zien. Dat vind ik heel mooi. Het is niet zo dat ik denk dat ik heel erg aan mijzelf moet werken, maar het is wel goed om daarbij stil te staan. Dat dit traineeship daar een deel van de tijd aan besteed, vind ik heel mooi.”

Wat vind je het leukste aan het traineeship?
“Nieuwe dingen leren. Je bent bezig met het verbreden van je kennis en dat is exact wat ik wilde. Het is een hele hoop input wat je krijgt in die bootcamp, maar dat is waar ik naar zocht. Ergens heel goed in worden door mijn kennis te vergroten.”

Hoe bevalt het bij Virtual Affairs?
“Ja, goed! Het is een heel relaxt bedrijf. Het heeft een vlakke hiërarchie, dat bevalt mij heel erg. Iedereen die er rondloopt wil je helpen. De medewerkers tonen interesse in wat wij doen en bieden aan om ons te helpen als we er niet uitkomen.”

We hebben het aan het begin van dit gesprek over je ambities gehad. Maar waar wil je naartoe groeien?
“Ik vind het nog lastig om te zeggen waar ik heen wil later, maar ik zou het leuk vinden om echt een expert te zijn op het gebied van, bijvoorbeeld, back-end development en dan in dit  geval C# (C sharp). Dat ik daar zo goed in ben dat ik niet alleen maar aan het programmeren ben, maar ook bijvoorbeeld klanten adviseer. Een rol waar ik weet wat mogelijk is en weten wat de mensen die achter mij staan gaan maken en ondertussen wel een schakeling zijn naar de rest van de organisatie.

Lees het volgende interview met Annelon Bollen (Virtual Affairs).

 

Leave a Reply

[catsone_candidate_form]